Waar gaat dit naar toe…?

Wat nu weer? Na het debacle van Vestia is er vandaag weer een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het woningcorporatie-wanpresteren-van-jewelste-boek. Ook de Bredase woningcorporatie Laurentius kampt met problemen. Zo erg zelfs dat de baas van dit bedrijf is opgepakt vanwege een strafrechterlijk onderzoek! Hoe zit het dan eigenlijk met de rest van de ongeveer 200 corporaties in ons land? Door fusies worden deze dus blijkbaar ook nog eens groter, machtiger, rijker en misschien ook wel risicovoller?

Raar toch eigenlijk, een van de grootste woningcorporaties van ons land raakt dusdanig in de problemen dat nu zelfs de banken voor 700 miljoen euro het schip in dreigen te gaan. Dit is allemaal gekomen door de derivaten die ze destijds afgesloten hebben. Dit zijn dusdanig moeilijk te begrijpen financiele kunststukjes dat weinigen het effect ervan beseffen. In ieder geval kunnen we stellen dat ze heftige risico`s met zich meebrengen. Op geenstijl.nl staat een goede uitleg volgens ons.

Hoe kan het toch zo zijn dat dit soort bedrijven en deze mensen zo met ons geld willens en wetens kunnen gokken? Want dat doen ze, net als onze pensioenfondsen overigens…

Waarom worden deze mensen nooit keihard aangepakt? Waarom laten wij dit systeem, dat meer en meer laat zien dat het niet juist functioneert, nog bestaansrecht hebben? Onze politici en andere gezagsvoerders bestrijden enkel en alleen de symptonen van het probleem, niet het probleem zelf. Daar hoor je geen politicus over, zijn ze soms niet op de hoogte van hoe “het spel” gespeelt wordt? Of willen, kunnen, mogen of durven ze dat niet te zeggen?

Mensen die failliet gaan, onder de armoede grens leven, het zijn allemaal voorbeelden van een slechte tijd. Bedrijven vallen als bosjes om, ook in onze omgeving. Bekijk het verloop van de AEX koers van de afgelopen 15 jaar eens:

De hoogtijdagen vlakken steeds meer af, de beurscrashes volgen elkaar steeds sneller op en de dalen worden almaar dieper. Om vandaag zelfs rond de 290 punten te staan! De tendens zou dus logischerwijs moeten zijn dat het (hoogst onwaarschijkele) herstel minder rooskleurig zou zijn dan de vorige. Plus dat de nakomende dip nog dieper zou zijn dan deze! Zijn dit dan toch allemaal tekens voor een aankomende Game-Set-Match van het “eindspel” waar Jan Kees de Jager over praat?

De overheidsfinancieen worden minder en strakker, zelf hopeloos verliesgevend. Zelfs landen dreigen tegenwoordig om te vallen (wie had daar over durven dromen in bijvoorbeeld de jaren 80?).

Ach ja, we zullen wel zien toch?

 

 

 

 

Komt vast wel goed… 🙂

Bedankt voor je reactie!