Even voorstellen: Marc Chavannes

Marc Chavannes is een autoriteit op het gebied van journalistiek in Nederland. Hij is werkzaam geweest als columnist bij het NRC handelsblad en tevens als correspondent voor de NOS. Sinds 2006 is deze man hoogleraar Journalistiek op de Rijksuniversiteit van Groningen. Ook heeft hij verschillende boeken geschreven op het gebied van geopolitieke onderwerpen. Je zou kunnen zeggen dat deze man enorm veel invloed heeft op het vak journalistiek.

Vooral omdat hij nu lesgeeft aan onze toekomstige journalisten op de universiteit van Groningen zou je kunnen zeggen dat deze man snapt waar  het in de journalistiek om draait, namelijk de Code voor de Journalistiek (zoals vermeld op de site van Nederlandse vereniging van journalisten):

Een betrouwbare en pluriforme journalistiek is van het grootste belang voor de democratische samenleving, die niet goed kan functioneren zonder geïnformeerde burgers en een vrije uitwisseling van ideeën. In die open samenleving komt de journalist het recht op vrije nieuwsgaring toe, én de verantwoordelijkheid het nieuws waarheidsgetrouw, onafhankelijk, fair en met open vizier te brengen. 

Daaronder staan verschillende zaken uitgelicht waaronder de volgende onderwerpen:

Onafhankelijk 

10. De journalist verricht zijn werk in onafhankelijkheid en vermijdt (de schijn van) belangenverstrengeling.

11. De journalist zal, indien hij gebonden is aan enige politieke partij, belangenvereniging of bedrijf anders dan de uitgever van zijn eigen medium, daarvan in zijn berichtgeving telkens rekenschap geven indien dat voor de beoordeling van het bericht relevant is.

12. De journalist maakt geen misbruik van zijn positie.

13. De journalist neemt geen materiële of immateriële vergoedingen aan die bedoeld zijn berichtgeving te beïnvloeden, te bevorderen of tegen te gaan.

Iemand met zo veel invloed als de heer Chavannes zou deze regels moeten kennen, maar wat blijkt? De heer Chavannes is jarenlang een trouw bezoeker van de (daar is ie weer) Bilderbergconferentie!  Een journalist moet zich open, eerlijk en zonder belangen gedragen als een beoordelaar en controleur van onze overheid, maar wat doet deze man? Hij bezoekt samen met vele politici deze bijeenkomsten waar in het geniep over allerlei zaken wordt gesproken. Zonder dat hij zich daarvoor verantwoordt. Dat is raar…

Dit laat maar weer eens goed zien hoe de invloed van de plannen van de Bilderbergers verwerkt wordt in ons dagelijks leven. Als wij burgers deze man horen praten, mogen we ervan uitgaan dat hij een eerlijke autoriteit is die weet waar hij over praat en dat wij hem zonder kwade bedoelingen mogen vertrouwen. Toch blijkt het dus niet zo te zijn na enig onderzoek. Deze man misbruikt zijn reputatie en helpt het beinvloeden van mensen ten gunste van politici en de elite. Ook vinden wij het vreemd dat de NVJ en RUG geen vragen stellen rondom de handel en wandel van Marc Chavannes…

Wat vindt jij hiervan?

1 thoughts on “Even voorstellen: Marc Chavannes

  1. Enerzijds begrijp ik je verontwaardiging, anderzijds denk ik dat het alleen maar goed is als mensen als Chavannes dat soort gelegenheden juist niet uit de weg gaan. Het gevaar ligt op de loer dat je anders een studeerkamergeleerde, -journalist, -blogger wordt die alles van anderen moet horen en zien, in plaats van er zelf van te hebben geproefd.

    Bezoeken, luisteren, meedoen, analyseren en delen. Als deze Marc dat doet, dan vind ik het juist prima!

Bedankt voor je reactie!