Geld, geld, geld, we kunnen er niet genoeg van krijgen!

Deel 1 – Credit Default Swaps

Hier proberen we kort en bondig uit te leggen wat er achter het gebrabbel over onze economie schuil gaat. Zaken die jij misschien nog niet wist, waar je overheen leest omdat “je er toch niets van snapt”… etcetera.

Elke keer leg ik kort en hopelijk simpel enkele verschijnselen uit die u niet, nauwelijks, of op een andere (lees: onbegrijpelijke) manier tot je krijgt.

Dit keer gaat het over de Credit Default Swaps. Als je het Algemeen Dagblad leest en naar het RTL nieuws kijkt, dan zul je ongetwijfeld wel eens over deze producten gehoord hebben. Maar wat zijn die CDS -en nu eigenlijk? En welke enorm grote rol spelen deze financiële kunststukjes achter de schermen bij de crisis in Griekenland?

Credit Default Swaps zijn kort en simpel gezegd, verzekeringen van banken. Banken kopen veel en vaak obligaties (schuldbewijzen) van landen. Maar omdat een land failliet kan gaan en dus het risico bestaat dat banken het geld voor uitstaande obligaties niet terugkrijgen, dekken ze zich in door middel van deze credit default swaps (welke verkocht worden door, ook, banken).

Dus stel, vele banken en investeringsmaatschappijen hebben enorm veel obligaties van een bepaald land in bezit en dit land gaat failliet, dan zijn de banken die de uit te keren credit default swaps hebben verkocht, het haasje.

In het geval van Griekenland zou dit betekenen dat de 5 grootste banken binnen 1 dag failliet zijn, omdat ze deze CDS -en moeten uitkeren.

Nu vragen wij ons af: waarom is de “slechts” 400 miljard euro (de schuld van Griekenland waar het om te doen is) nu zo`n big deal? Terwijl de VS kampt  met een schuld van 15 biljoen dollar! Zitten de banken hierachter? Dat  zou de reden kunnen zijn om herhaaldelijk in de media te roepen dat het goedkomt met dit land en dat het niet failliet gaat! Of dat we Griekenland kostte wat het kost in de EU moeten te houden! Verhip!

Wat denken jullie ervan?

Bedankt voor je reactie!